Χρήση πρωτογενών μετρήσεων GNSS σε Android συσκευές

Πρόσφατη αναφορά (White Paper) των European GNSS Agency (GSA), European Space Agency (ESA), Nottingham Geospatial Institute και Airbus Defence and Space GmbH παρέχει σε προγραμματιστές τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση σε και την αξιοποίηση πρωτογενών μετρήσεων GNSS με συσκευές Android, με σκοπό την υλοποίηση προηγμένων τεχνικών GNSS σε ευρέως χρησιμοποιούμενες συσκευές.

Η Google έχει ανακοινώσει ότι οι πρωτογενείς μετρήσεις GNSS είναι διαθέσιμες σε συσκευές με Android 7.0 (Nougat) και μεταγενέστερες. Με αυτήν την έκδοση του λειτουργικού οι προγραμματιστές είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα και αποκωδικοποίησαν μηνύματα πλοήγησης με τη χρήση συνηθισμένων συσκευών Android.

Τα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης τέτοιων μετρήσεων είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά για να υλοποιήσουν προηγμένες τεχνικές GNSS σε ευρέως χρησιμοποιούμενες συσκευές (και όχι μόνο σε εξειδικευμένες, όπως στο παρελθόν) και να υπολογίσουν τη θέση με τη χρήση επιλεγμένων δορυφόρων, βελτιστοποιώντας τη χρήση του Galileo. Όταν συνδυάζονται με εξωτερικούς αισθητήρες, οι πρωτογενείς μετρήσεις αυξάνουν το χρόνο στον οποίο η τοποθεσία, η ταχύτητα και ο χρόνος (Position, Velocity, Time – PVT) μπορούν να υπολογιστούν.

Η αναφορά παρουσιάζει παραδείγματα των κυριότερων περιοχών τέτοιων εφαρμογών, οι οποίες επωφελούνται από την αυξημένη ακρίβεια των μετρήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο του European Global Navigation Satellite Systems Agency.