Σχετικά με το GNSS

Το έργο SymbIoT βασίζεται σε τεχνολογίες GNSS, αλλά τι ακριβώς είναι το GNSS;

Το GNSS (Global Navigation Satellite System) είναι μια “ομπρέλα” η οποία περιλαμβάνει όλα τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα εντοπισμού θέσης, μεταξύ των οποίων το γνωστό σε όλους μας GPS (Global Positioning System) που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ για στρατιωτικούς σκοπούς, το Ρωσικό GLONASS, το Galileo της Ε.Ε. και το Beidou της Κίνας.

https://www.youtube.com/watch?v=CCKisghkcA4

Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα βασίζεται σε συστοιχίες δορυφόρων οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την επιφάνεια της γης και μεταδίδουν συνεχώς σήματα που επιτρέπουν στους χρήστες να καθορίζουν τη θέση τους.

Το GNSS χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα συστήματα GPS, με την κύρια διαφορά τους να είναι ότι ο εξοπλισμός που είναι συμβατός με το GNSS μπορεί να αξιοποιεί δορυφόρους από τα άλλα συστήματα που προαναφέρθηκαν επιπλέον του συστήματος GPS, και περισσότεροι δορυφόροι έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη ακρίβεια και αξιοπιστία. Όλοι οι δέκτες GNSS είναι συμβατοί με το GPS, αλλά οι δέκτες GPS απαραίτητα συμβατοί με το GNSS.

Το GNSS βρίσκει εφαρμογή σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η ναυσιπλοΐα, η πλοήγηση αυτοκινήτων, ο αθλητισμός και οι τηλεπικοινωνίες.

Στον τομέα της γεωργίας, το GNSS αποτελεί τη βάση της γεωργίας ακριβείας, επιτρέποντας το συνδυασμό χαρτογράφησης του εδάφους με ακριβή κίνηση των γεωργικών μηχανημάτων μέσα στο χωράφι.

https://youtu.be/fpp5iINpzKQ

Τεχνολογική υποδομή και λειτουργία

Όσον αφορά στην υποδομή, το GNSS (όπως και το GPS) αποτελείται από τρία κύρια επίπεδα: Το διαστημικό (δορυφόροι), το επίγειο (οι επίγειοι σταθμοί ελέγχου, όπως αυτοί του έργου SymbIoT), και το επίπεδο χρήστη (δέκτες GNSS / GPS).

Οι δορυφόροι στέλνουν συνεχώς ραδιοσήματα προς τη γη, τα οποία λαμβάνουν οι δέκτες GNSS (ή GPS). Οι επίγειοι σταθμοί ελέγχου που παρακολουθούν το GNSS καταγράφουν συνεχώς την πορεία των δορυφόρων, ενημερώνουν τη θέση του καθενός και επιτρέπουν την αποστολή πληροφοριών από τη γη στους δορυφόρους.