Οι δορυφόροι στην διάθεση του αγροτικού τομέα!

Την επίλυση σημαντικών προκλήσεων στον τομέα της γεωργίας ακριβείας καλείται να επιλύσει το έργο Symbiot. Βασίζεται στην αξιοποίηση δορυφορικών συστημάτων προσδιορισμού θέσης υψηλής ακρίβειας σε συνδυασμό με επίγειο δίκτυο τηλεμετρικών αγρομετεωρολογικών σταθμών καθώς και γεωργικών μηχανημάτων που εκτελούν εργασίες στο πεδίο. Το έργο μέσω του δικτύου τηλεμετρικών σταθμών του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC έχει αναλάβει να δώσει λύσεις σε χιλιάδες μεμονωμένους και μη,  παραγωγούς της χώρας.

Ποιοι οι στόχοι του έργου;

  • Το έργο SymbIoT στοχεύει στο να προσφέρει, προσιτές προς τον μέσο Έλληνα αγρότη, υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας που χαρακτηρίζονται από την πολύ υψηλή ακρίβεια στον προσδιορισμό θέσης, μια ακρίβεια που φτάνει ακόμη και σε επίπεδο <10 εκατοστών.
  • Στηρίζεται σε ένα συνδυασμό συμπληρωματικών τεχνολογιών και συστημάτων που αφορούν προηγμένα συστήματα προσδιορισμού θέσης GNSS, τo διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT), πρωτόκολλα επικοινωνίας, μη επανδρωμένα μέσα, συστήματα παρατήρησης γης κ.α. που θα συνδέονται μεταξύ τους σε μια ενιαία πλατφόρμα.

Τι είναι όμως η τεχνολογία GNSS και πως συμβάλει στον αγροτικό τομέα;

To GNSS είναι ένα παγκόσμιο σύστημα δορυφόρων το οποίο μεταδίδει σήματα για σκοπούς πλοήγησης στην γη. Αυτό περιλαμβάνει αστερισμούς δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την επιφάνεια της γης και συνεχώς μεταδίδουν σήματα που επιτρέπουν στους χρήστες να προσδιορίσουν τη θέση τους. Το GPS είναι πλέον το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο GNSS στον κόσμο και παρέχει συνεχείς πληροφορίες θέσης και χρονισμού παγκοσμίως, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

 

Ποιες οι δυνατότητες της τεχνολογίας GNSS στον αγροτικό τομέα;

 Χωρική χαρτογράφηση: Επιτρέπει στους αγρότες την ψηφιοποίηση χωρικών πληροφοριών που είτε παραμένουν σταθερά (π.χ. όρια αγροτεμαχίου, θέσεις δέντρων, σημεία εισόδου και εξόδου) είτε μεταβάλλονται/ανανεώνονται στο πέρασμα του χρόνου (π.χ. σημεία παρατηρήσεων, δειγματοληψιών, θέσεις εφαρμογών). H ψηφιοποίηση χωρικών δεδομένων λειτουργεί υποστηρικτικά σε μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων γεωργίας ακριβείας (προσανατολισμένων στη λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, σπορά, συγκομιδή κλπ.) με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής.

  • Πλοήγηση γεωργικού εξοπλισμού: Επιτρέπει στους αγρότες να καθορίζουν τις διαδρομές του αγροτικού εξοπλισμού, όπως τα τρακτέρ, με μεγάλη ακρίβεια. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος καυσίμων και η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
  • Αυτόματη πλοήγηση: Επιτρέπει τη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων και αυξάνει την αυτοματοποίηση στον αγρό. Οι αγρότες θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους με αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Η αυτόματη πλοήγηση μπορεί να κάνει χρήση των σχεδιασμένων διαδρομών γεωργικού εξοπλισμού και να λειτουργήσει σε πραγματικό χρόνο.

 

Πως συμβάλει στον αγροτικό τομέα η τεχνολογία GNSS;

Τα οφέλη από την χρήση της τεχνολογίας GNSS στον αγροτικό τομέα είναι σημαντικά και πολλαπλά. Αναφέρουμε μερικά από αυτά:

  • >25% αύξηση της παραγωγικότητας της εκμετάλλευσης
  • 20%-50% μείωση της κατανάλωσης καυσίμου των γεωργικών οχημάτων, αναλόγως με την αποστολή που εκτελούν
  • 10%-30% μείωση στις εκπομπές CO2
  • >20% μείωση στην κατανάλωση αρδευτικού νερού